De magie van de onbewuste laag

Soms kan het raar lopen als je dingen op je pad laat komen en er niet bewust over nadenkt of plant. Misschien is raar niet eens het goede woord, is het eerder anders, of voor mij vaak fascinerend.

Veer

Grote levensgebeurtenissen bij mensen zorgen vaak voor een bewustwordingsproces met meer dan eens dat iemand iets totaal anders gaat doen of juist de ervaring transformeren in wat ze te doen hebben.

Wat je dan precies doet qua (vorm van) werk is niet zo van belang, je ontwikkelt je als mens. En juist dat wordt nogal eens over het hoofd gezien als je het hebt over ontwikkeling.

Als startend ondernemer heb ik ook allerlei praktische dingen geleerd. Administratie doen, de boekhouding bijhouden, belasting betalen, offertes maken, allemaal zaken die van belang zijn als ondernemer. Je zaken op orde krijgen, wat al begint met wat de KvK aangeeft wat je toch wel echt geregeld moet hebben.

Wat ik echter afgelopen tijd bij mezelf voelde, was dat ik juist iets te doen had met mezelf, mijn interne processen. Vanuit m’n hoofd een plan maken en volgen werkt bij mij alleen als het goed in lijn is met wat ik voel, waar ik als mens ben. Ik had plannen gemaakt, ik kreeg adviezen om me heen, maar het voelde niet goed, niet passend.

Deze week zijn we met een groep ondernemers systemisch gaan onderzoeken wat wij te doen hadden als mens. Dat betekent dus niet werken aan de buitenkant, maar juist aan wat er onder water speelt.

We hebben hier veel bekeken, zoals: Waar sta je als mens, hoe verhoud je je tot jezelf als ondernemer? Wat neem je onbewust mee vanuit je familiesysteem, hoe dingen ‘zouden moeten’, verweven in je normen en waarden en overtuigingen? Wat heb jij als mens nodig om vertrouwen te hebben? En hoe sta jij ten opzichte van de wereld waar je in bent, waar ligt je focus en matcht dat met wat er nodig is?

Als je hier dan vervolgens vanuit je onderbewuste naar gaat kijken, komt er weer energie als puzzelstukjes in elkaar vallen. Ik had vantevoren nooit kunnen bedenken wat er nodig was, wel voelt het aan alle kanten kloppend.

En toch, het is een gekke mix waar ik nu in zit. Aan de ene kant merk ik dat het moed en energie vergt om bij dat gevoel en onbekendheid te blijven. Aan de andere kant voel ik wel vertrouwen en potentie. Misschien moet m’n hoofd nog even wennen 😉

Ontwikkeling op deze diepe niveaus is niet altijd makkelijk, wel is het magisch om te zien wat er kan gebeuren als je naar de onbewuste lagen gaat kijken!

 

PS

En… wat voelt er dan zo kloppend en is tegelijkertijd ook spannend voor mij?

…dat ik het coachen en het klussen ga combineren.

Hoe dan? Als ik erachter ben vertel ik het je 😊

Geen reactie's

Geef een reactie