Halve waarheid

Welke gedachte van jezelf ben je wel eens tegengekomen die maar een halve waarheid was?

Hoe je gedachten en zicht beïnvloed kan worden door je omgeving en kennis…

Doordat ik 20 jaar me in technische omgevingen heb bevonden, ben ik in mijn werkende leven dus ontzettend veel ‘techneuten’ tegengekomen. Vanaf mijn studie was ik al veel meer geïnteresseerd in de mens, die techniek vond ik ook leuk maar een technisch expert worden was nooit mijn ambitie.

Ik haalde altijd veel meer genoegdoening uit het samen iets voor elkaar krijgen. Snappen wat er echt nodig was, overzicht houden, zaken beter krijgen, resultaat boeken. Losse eindjes had ik (en heb ik nog steeds) een hekel aan.

Technische mensen zijn vaak goed in hun vak, gedreven in de inhoud. Daar heb ik wel altijd bewondering voor gehad, heel fijn om met capabele mensen te mogen werken. Echter zag ik ook de onhandigheid die veel mensen hadden juist op dat samenwerken. Zolang het maar over inhoud ging dan was het prima. Maar organisaties bestaan nu eenmaal uit mensen.

 

In je eentje ga je snel, samen kom je verder!

 

Doordat ik beïnvloed was door deze technische omgeving dacht ik altijd dat techneuten in die zin uniek waren. Vooral bezig met hun hoofd, met de inhoud.

Door mijn eigen ontwikkeling afgelopen jaren ben ik steeds meer mensen tegengekomen die in andere branches werken. Afgelopen maanden is mijn vizier nog breder geworden doordat ik deelnemers mag trainen uit nog meer verschillende werkgebieden.

Nu besef ik me dat mijn blik behoorlijk gekleurd was. Wat blijkt, elk werkveld heeft wel z’n eigen experts, mensen die vooral met inhoud en hun hoofd bezig zijn.

De mensen om je heen, de cultuur van je organisatie, je vrienden, het zijn allemaal systemen die invloed hebben op jou als persoon en hoe je dingen ziet. Soms kan het handig zijn eens met frisse ogen naar iets te kunnen kijken.

Het fascineert mij hoe dit werkt en begin me meer en meer te beseffen dat het heel lastig kan zijn om uit je eigen patronen te stappen. Overtuigingen die als waarheden in je hoofd zitten zijn daar gekomen door je ervaringen en omgevingen.

Maar hoeveel is daarvan echt waar…? Wat als er meer mogelijk zou zijn dan wat je dacht?

Geen reactie's

Geef een reactie