Moed

Moed staat aan de basis om een volgende stap te zetten. Voor welke stap kan jij wel een stukje moed gebruiken?

Deze week ging het voor mij zelf over ontwikkelen. Samen met een kleine groep in een paar dagen doen en ervaren. Ik kon de gelegenheid gebruiken om wat nieuwe dingen uit te proberen. Iets wat ergens als idee ontstaat om vervolgens naar buiten te brengen, moed speelt daar een rol in.

Iets proberen wat net zo goed goed kan gaan als mis kan gaan. Bij mij begint zo’n idee vaak met een gevoel dat iets wel interessant kan zijn, zonder dat ik precies weet hoe het eruit ziet of alles wat eromheen valt.

Moed

Wat voor mij helpt is om dan het idee maar gewoon te gaan doen. Gewoon doen… jaja… en daar heb ik soms moed voor nodig. Moed in de vorm van een veilige omgeving, moed in de vorm van goed voorbereid zijn, of moed in de vorm van een bekende die meedenkt of doet.

Want vaak komt angst ook om de hoek kijken. Zonder angst heb je wellicht geen moed nodig. Angst gaat vooral over de toekomst, terwijl moed je helpt om in het hier en nu te zijn en doen.

Zelfs als ik dit zo schrijf spelen beide een rol. Vragen als ‘wie ben ik om hier iets over te zeggen’ of ‘is dit wel interessant om te lezen’ spelen ook in de achtergrond. Gelukkig zijn die niet zo dominant en overheerst mijn moed om het alsnog de wereld in te brengen.

Terug naar deze week. Deel een van het uitproberen heb ik al gedaan. Ging het goed? Ja. Was het foutloos? Nee zeker niet, en dat is voor mij prima!

Vandaag staat deel twee op het programma. Weet ik dan nu precies hoe het gaat zijn? Nee zeker niet! Geeft moed mij vertrouwen dat het goedkomt, ook al gaat het fout? Yep. En wat is fout gaan eigenlijk… een nieuwe ervaring creëren!

Hoe klein je stap ook is, je loopt mijlenver voor op diegenen die niets doen.

Wat voor stap heb jij te zetten? En hoe kan jij er voor jezelf voor zorgen dat je moed groter wordt dan je angst?

#moed #ontwikkeling #elkestapisereen

Geen reactie's

Geef een reactie