Over keuzes in gedrag

Dus ik storm naar buiten en roep WAT doe jij bij mijn bus??!!

Deze week was ik in hartje Utrecht, het gebied binnen de singel. Bij een bekende klant die in een doodlopende straat woont met relatieve rust. Weinig mogelijkheden om te parkeren, maar met een straat die breed genoeg was om m’n bus voor de deur kwijt te kunnen en dan nog ruim eromheen te kunnen. Eerder stond er ook wel eens een heel rijtje met busjes op die plek. Netjes betaald parkeren aangezet, niks aan de hand (dacht ik).

Na ruim een halve dag was ik met de belangrijkste klus klaar en hoefde ik alleen nog iets kleins te bekijken en aanpassen. Waar ik in het begin van de dag in een badkamer bezig was zonder ramen, was dat laatste half uurtje in een slaapkamer aan de straatkant.

En precies toen… zag ik buiten iemand van handhaving bij m’n bus staan. Fiets erbij geparkeerd en duidelijk gericht kijken.

WAT??!! Dat gaat me niet overkomen! Ik stormde naar buiten en begon ‘m gelijk te vertellen waar ie in godsnaam mee bezig was. Dat zal ‘m leren!

Ow nee dat doen veel mensen, dit is echter niet mijn stijl.

Wat ik wel deed:

Ik besloot om met wat gereedschap naar buiten te lopen. Mijn manier om mensen aan te spreken is om een neutrale vraag te stellen met ook de juiste intentie erbij: Ik heb gevraagd of ik goed stond. Uiteraard was dat niet het geval 😉

Vervolgens een mooi open gesprek gehad met de vriendelijke meneer die me uitlegde hoe het daar zat en waar je dan wel kan parkeren. Hij wist donders goed dat ik heel de dag daar al stond (en betaald had), maar ik stond simpelweg niet op de juiste plek. Uiteindelijk met een waarschuwing er vanaf gekomen…

Dit is precies wat ik vaak verkeerd zie gaan in gedrag door onhandigheid of onkunde. Je eigen gedrag levert altijd een reactie op, heeft een consequentie. Het ligt dan vaak aan de ander, of er wordt gelijk een interpretatie gedaan in plaats van te kijken waar het in essentie over gaat, wat de eigenlijke waarneming is.

Zeker in het geval van zo’n situatie als deze, heeft de persoon die je tegenover je hebt, de macht. Was ik wel stampvoetend naar buiten gekomen en had gelijk in de verdediging of aanval gegaan, dan ben ik ervan overtuigd dat ik die bon had gekregen. Had ik niet betaald parkeren aangehad, was hetzelfde gebeurd. En dan in het contact met zo’n persoon, zie je diegene tegenover je als een boeman, of als een mens?

Wil jij ook eens naar je eigen gedrag kijken in situaties als deze maar vind je zelfreflectie lastig? Stuur me dan eens een berichtje, ik kan je helpen om een essentiële stap te maken in je verandering door bewustwording!

Uiteindelijk heb ik m’n bus verplaatst en werd ik ook nog eens aan het einde van de straat door de handhaver ter plekke verteld wat wel een handige plek om zo dichtbij mogelijk te kunnen staan. Teruglopend naar de klant besefte ik me extra hoe mijn eigen gedrag had geholpen om geen bon te krijgen! 

Geen reactie's

Geef een reactie