Straatmuzikant

Als jij een straatmuzikant zou zijn, hoe zou jij er staan?

Vandaag naar het Flierefluiter festival geweest. Allerlei locaties verspreid door de stad waar straatmuzikanten optraden en na een half uur wisselden. Een leuke gelegenheid om wat sfeer in de stad te proeven en een doel te hebben om eropuit te trekken.

Elke plek en omgeving had wel z’n eigen voors en tegens. Drukke plekken midden tussen winkelend publiek of terrassen en dus veel bekijks, rustige plekken waar met weinig omgevingsgeluid muziek veel beter tot z’n recht kon komen maar met minder publiek.

De muzikanten waren ook allemaal anders. Alleen met een gitaar, duo’s of kleine groepjes met verschillende instrumenten. Vaak werd er ook wel bij gezongen.

En precies over dat zingen viel me wat op.

Als er iets smaakgevoelig is, is het wel muziek. Het spreekt namelijk gelijk je gevoel aan. Zonder te hoeven te redeneren kan je merken of iets je aanspreekt of niet. Zelf hou ik van totaal andere muziek dan wat er hier allemaal voorbij kwam, tegelijkertijd kan ik muziek wel waarderen hoe het wordt gebracht.

Zingen gaat misschien nog wel een stapje dieper qua gevoel, het kan soms echt je ziel in gaan. Wat ik opvallend vond is hóe sommigen van de muzikanten stonden te zingen. Met of zonder versterker en box, overtuigd van zichzelf of te schuchter om boven hun instrument uit te komen.

Daar zat echt een groot verschil in hoe het op mij overkwam, met overtuiging gezongen spreekt mij echt meer aan. Het doet iets met me, ook al is de muziek misschien niet mijn smaak. Het hoeft dan niet perfect te zijn, als het maar vanuit het hart wordt gezongen.

Als het nou eens niet over muziek zou gaan maar over hoe mensen dingen aanpakken en daarbij overkomen, dan zie ik dezelfde grote verschillen. Het maakt een groot verschil of iemand vanuit het hart spreekt of doet in hoe die overkomt, wat voor verbinding je met zo’n iemand kan maken.

Uiteraard zit er een groot verschil per situatie hoe je erin kan staan. En toch, met hoeveel zelfvertrouwen kan je ergens staan ook al ben je misschien nog niet goed in wat je aan het doen bent?

Hoe is dat voor jou? Stel jij zou ineens moeten optreden, kan jij dat met volle overtuiging los van de omgeving?

#hart #ziel #zelfvertrouwen #festival

Geen reactie's

Geef een reactie