Zoek de verschillen… of overeenkomsten?

Op dit moment geef ik op 2 gebieden trainingen. Beiden zijn gebieden die dicht bij me liggen en die ik interessant vind. Het gaat over Project management en Ondernemingsraad. In eerste instantie lijken die ver van elkaar verwijderd. Voor mij gaat het juist over elementen die terugkomen in beide kanten.

Als projectleider draai je je eigen toko binnen een organisatie. Snappen wat het grotere geheel is en hoe je project daarbinnen past. Verantwoording hebben over je project en je team, waarbij het van belang is dat je snapt in wat voor dynamieken het project zich begeeft. Een duidelijk doel hebben en daar naartoe werken.

Een ondernemingsraad is een orgaan met een unieke status binnen organisaties. Je krijgt zelfs ondersteuning vanuit de wet. Veel belangrijker vind ik dat je beseft wat je doel is, waarom ben je er voor een organisatie. Welke dynamieken spelen er met de bestuurder, hoe zorg je ervoor dat je je achterban goed vertegenwoordigt. Eigen zeggenschap hebben en krijgen over de onderwerpen die van belang zijn.

Als ik van een afstandje kijk, zie ik dezelfde dingen terugkomen. Of het nou een opdrachtgever of bestuurder is, je hebt intensief te maken met mensen om je heen die ergens iets van vinden en zeggenschap hebben. Je werkt allebei met een doel en de visie die je daarin ontwikkelt is van belang voor hoe je de dingen doet.

Daarin zit dus ook een groot deel vrijheid.

Want wat de wet zegt of misschien de procedures binnen je organisatie, in beide gevallen is er altijd speelruimte op het vlak van je persoonlijk leiderschap. Hoe pak je de dingen aan, hoe communiceer je, hoe ga je met een team om. Zo kan je de andere elementen ook zelf wel invullen.

Misschien is het ook wel dat ik nu zelf besef hoeveel overlap tussen deze vakgebieden zit en waarom ik het zelf zo leuk vond om lange tijd als projectleider projecten te draaien en later als voorzitter een ondernemingsraad te leiden… Of is het juist dat ik nu zie dat ik beide rollen volgens mijn visie heb ingevuld?

Ik zie dat er vaak het meeste focus ligt op theorie en vakkennis. Dit is ook nodig maar daarmee ben je nog niet goed aan het samenwerken. In wat voor rol je eigenlijk ook zit in een organisatie, het gaat namelijk altijd over mensen en contact onderling.

Hoe jammer is het dat dit vaak te weinig aandacht krijgt. Sensitiviteit ontwikkelen voor wat iemand nodig heeft, hoe zorg je dat je eigen waarden en visie op iets passen op wat er gevraagd wordt, hoe krijg je dingen gedaan zonder dat je als een dictator op hoeft te treden. Ik heb dit altijd fascinerend gevonden, en heb me vaak verbaasd hoe onhandig sommige mensen kunnen zijn als ze hier nog weinig gevoel voor hebben!

Binnenkort geef ik weer een training aan een onervaren ondernemingsraad die te maken heeft met een nieuwe bestuurder. Ik verheug me nu al om hun met deze onderwerpen aan de slag te laten gaan!

Geen reactie's

Geef een reactie